Det handler om en prosess som har pågått i uker og måneder, med mye fram og tilbake. Et spekter av følelser har blitt trigget underveis: alt fra forventning, spenning og glede til skuffelse, bekymring og frustrasjon.
De siste par dagene hadde jeg omsider følt lettelse. En viktig ball var endelig landet. Trodde jeg. Jeg hadde pustet ut og senket skuldrene. Følelser av glede og velvære var begynt å smyge seg opp fra dypet og dominere scenen igjen. Ahhh, solskinn og ro i sjelen - deilig!
Og nå - en skarve telefonsamtale senere - er alt uvisst på nytt. Grrr, hvorfor måtte det stikkes kjepper i hjulene enda en gang!? Jeg kjenner at solskinnet og sjelefreden viker for dystre fornemmelser som begynner å røre på seg i mageregionen. Mørke skyer bygger seg opp og trenger seg inn på scenen med regn og torden: «Der ser du. Kan ikke stole på noe. Nå er det tilbake til start. Bare problemer. Det går sikkert til h...» osv.
Har du selv opplevd hvordan følelsene kan skifte med omstendighetene, akkurat som sol og skyer skifter på himmelen?
Når følelsene våkner og slippes løs, er det som å starte en motor. Den begynner å dure og bråke, på godt eller vondt. Turtallet øker, trykket stiger. Det kverner i hodet og romsterer i kroppen. Følelser og tanker egger hverandre opp gjensidig og skaper selvforsterkende spiraler som går oppover eller nedover.
Følelser er energi i bevegelse (jfr engelsk "emotion", motion = bevegelse). Jo mer vi slipper følelsene til, desto mer intenst opplever vi ting. Følelsene tar tak i oss og river oss med. De kan løfte oss opp til frydefulle høyder eller styrte oss ned i mørke avgrunner. Herlig eller besværlig.
Hva er følelser egentlig godt for?
Følelser gjør oss levende. Uten dem blir livet tonløst, grått og mekanisk. Følelsene setter farge, lyd, lukt og smak på tilværelsen. De gjør det mulig for oss å leve mer intenst, være mer uttrykksfulle, og berøre hverandre dypere.
Videre varsler følelsene oss i forhold til våre behov og kjerneverdier. De er vårt personlige alarm- og tilbakemeldingssystem, med kroppen som uttrykkskanal. Når våre behov er dekket og livet flyter i harmoni med våre kjerneverdier, har vi det godt følelsesmessig. Hvis våre behov og verdier utfordres eller trampes på, protesterer følelsene med emosjonelt ubehag og spenninger i kroppen.
Noen undertrykker følelsene sine og lar fornuften være enerådende. Det gir færre svingninger og økt opplevelse av beherskelse og kontroll.
Andre lar følelsene utfolde seg fritt med drama og emosjonelle berg- og dalbaneturer, mens fornuften står kneblet på sidelinjen.
Vi trenger både fornuft og følelser. Kunsten er å finne en god balanse mellom dem.
I boken Vinn-vinn-kommunikasjon finner du mer stoff om følelser og hvordan du kan takle dem, både hos deg selv og andre. Du kan kjøpe boken her.
Coach:
- Hvordan synes du at balansen mellom fornuft og følelser er hos deg selv?
- Når hadde du sist sterke negative følelser? Hvilke av dine behov eller kjerneverdier var da ikke ivaretatt?
- Hva er den deiligste følelsen du kan ha? Hva gjør det mulig for deg å oppleve den?
Kommunikasjon - alltid mer å lære.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar