torsdag 16. juni 2011

«Lutter øre» eller «slutter å høre»?

Det er en strålende dag. Min kjære og jeg går tur i skogen med hunden. Vi prater om løst og fast. Min kjære holder på med betatesting av et dataprogram og er opptatt av dette. Han begynner engasjert å snakke om funksjoner, koder og forkortelser. Jeg forsøker å henge med så godt jeg kan. Lutter øre.

Snart sier han at han vil skrive et innlegg for å rapportere en del ting han har merket seg. «Innlegg.» Vips er tankene mine over på blogginnlegg. I det fjerne aner jeg flere forkortelser og funksjoner, feil og mangler ... eller var det noe om nye muligheter? Så forsvinner det helt, og bloggtanker kupper all plassen i hodet mitt. «Lutter øre» har gått over til «slutter å høre».

Jeg oppdager at jeg ikke lytter til min kjære lenger, og prøver å skjerpe meg. Det starter bra - faktisk var det nye muligheter han snakket om ... Men umerkelig glir tankene over mot blogginnlegg igjen.

Skjerpe på nytt. Lytt til ham nå! Det varer bare en kort stund. Snart tar jeg meg selv i å lytte til fuglekvitteret fra skogen og pesingen fra hunden. Deretter kommer det snikende tanker om forskjellige ting som skal skje, og ditt og datt jeg må huske på.
Jeg blir gående i en glidende tilstand der lyttingen flytter seg som en søkeknapp mellom ulike radiostasjoner, de fleste inni mitt eget hode.

Så begynner min kjære å snakke om noen andre personer som også driver med testing av dataprogrammer. Han beskriver hvordan han opplever dem, og hvilke særtrekk som gjør dem spennende. PLING! Med ett er jeg tilbake i lyttemodus. Alt som handler om mennesker er jo utrolig interessant! Min kjære kan nå nyte full oppmerksomhet fra min side.

Og pelsdyret - han lytter ikke til noen av oss, men snuser fornøyd inn alle de liflige duftene som finnes i skogen etter andre hunder som har passert på stien.
Å lytte - virkelig LYTTE - er en kunst. De fleste av oss er dårligere lyttere enn vi liker å tro. I boken Vinn-vinn-kommunikasjon kan du lese mer om de ulike nivåene av lytting, og hvordan du blir en bedre lytter. Du kan kjøpe boken her.

Coach:
  • Når opplevde du sist at noen virkelig LYTTET til deg med full oppmerksomhet? Hvordan var det?
  • Hva er kjennetegn på at en annen person ikke lytter ordentlig til det du sier? Hvordan føles det når du ikke blir hørt?
  • Når du selv hører andre snakke, hvor har oppmerksomheten din lett for å være?

Kommunikasjon - alltid mer å lære.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar