fredag 6. november 2009

«Hva hørte du egentlig at jeg sa?»

Niåringen vår våkner med feber, vondt i halsen og saftig snufsing. Hjemmedag. Hun rigger seg til på sofaen med dyne og pute, i grunnen (litt for) fornøyd med å slippe skolen. Slår på TVen og zapper seg fram til Animal Planet og «Dyrepolitiet». Det er tingen.

Jeg skal ut og løpe en tur. Gullungen er ikke så glad i å være alene hjemme, og litt forutsigbarhet mht til tid pleier å være betryggende. Jeg peker på vegguret: «Jeg blir borte en time. Dvs jeg er tilbake klokka halv ti. Ok?» Ikke noe svar. Øynene hennes følger dyr som blir reddet på skjermen. «Hallo! Hører du hva jeg sier?» «Ja da», svarer hun. Blikket viker ikke fra TVen. Hrmf, hva har hun egentlig hørt?
Jeg tester: «Fint, hva sa jeg da? Når er jeg tilbake?» Lillesøster rykker til, legger håndflatene mot tinningene og tenker hardt: «Eeeeh ... halv åtte?» (Halv åtte!? Slapp av, bare ta det en gang til. )
Jeg prøver å være pedagogisk: «Hva er klokka nå?» Lillesøster ser på vegguret: «Å ja, halv ni.» «Flott! Hva er den da om en time?» «Eeeeh ... halv ti.» «Det stemmer! Så når er jeg tilbake?» Hun smiler: «Halv ti!» Blink. Budskapet har nådd fram.

Coach tips: Når du sier noe til andre, er det uvisst hva de fanger opp, og hva de gjør ut av det. «Jeg hører hva du sier» forteller deg ingen ting om hva de har oppfattet!
Hvis du vil vite, må du be dem gjenta det du har sagt: «Fint, vær snill å fortelle meg hva du hørte jeg sa.»
Prøv! Du vil garantert bli overrasket (kanskje til og med sjokkert) noen ganger over hva du får til svar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar