onsdag 7. desember 2011

Julekalender med verdi for deg selv

Julekalender er vinn-vinn: kjekt for den som åpner kalenderen, og hyggelig for den som har gitt kalenderen og opplever at den blir verdsatt.

Hver morgen åpner jentene våre en ny gave på julekalenderen som mormor så sirlig har brodert. Den henger på veggen og bugner av pakker. Jentene er ikke små lenger, og gavene er enkle. Troen på julenissen har fordampet for lengst. Men det spiller ingen rolle. Gleden og forventningen lever fremdeles i beste velgående. De unge frøknene sirkler rundt kalenderen, kjenner på pakkene og gjetter på hva de kan inneholde. Om morgenen går kursen rett mot kalenderen, før de får gnidd søvnen ordentlig ut av øynene.

Har du egen julekalender? Jeg hørte nettopp om en familie der barna har laget en egen kalender til foreldrene. Hver dag kan foreldrene åpne en lapp der det står en ting barna vil hjelpe til med den dagen: rydde rommene sine, dekke middagsbord, gå ut med søpla, mate katten, osv. Slett ingen dum ide!

Her er en ide til - en gave fra deg selv til deg selv: Tenk igjennom hva som er grunnleggende verdier for deg, og lag en liste over dem. Det handler om overordnede prinsipper som gir livet ditt mening, og som bestemmer hva som er viktig og verdifullt for deg. Verdiene er dine ledestjerner når du skiller mellom viktig/uviktig, bra/dårlig, meningsfylt/meningsløst.
Eksempler på verdier kan være: glede, kjærlighet, frihet, tilhørighet, trygghet, spenning, nytelse, fellesskap, ro, læring, harmoni, utfordring, nærhet, raushet, kreativitet, skjønnhet, inspirasjon, omsorg, oppriktighet, innsikt, tilstedeværelse ...

Vi har alle et sett med personlige verdier som det er godt å tenke på. Disse verdiene stemmer med hvem vi er, og hva vi står for. De lyser oss opp innvendig, de skaper gjenklang og harmoni inni oss, og det gir oss en følelse av velvære å kjenne på dem. Når vi lever i tråd med våre verdier, har vi det godt med oss selv.

Lag en lapp for hver verdi og putt dem i en skål. Om morgenen trekker du en vilkårlig lapp og leser verdien som står på den. (Putt deretter lappen tilbake i skålen og bland den med de andre lappene igjen.) Tenk på noe som kan gjøre denne verdien levende for deg i dag. Noe enkelt du kan gjøre eller oppleve som vil gi deg en direkte erfaring av verdien.

Anta at du trekker verdien «glede». Hva kan gi deg en direkte erfaring av glede i dag? Hva kan DU gjøre for å skape en opplevelse av ekte glede i livet ditt i dag? Det behøver ikke være noe stort. Bare en liten ting, et kort øyeblikk. Poenget er at du den korte stunden skal erfare verdien fullt og helt, nyte den, føle den med hver fiber i kroppen din. Som et friskt pust, en vitaminpille, en gave fra deg selv til deg selv.

Dette er vinn-vinn. Når du gir noe godt til deg selv, får du det bedre med deg selv. Det gjør at du også har mer å gi til andre. Og det kommer jo dem til gode!

I dag trakk jeg «stillhet». Jeg har unnet meg en stund vekk fra alle lyder og aktiviteter. En stund helt for meg selv, der skuldrene senkes og tankene faller til ro. Det er bare pusten som går, dypt og rolig. Jeg er til stede i meg selv. Stille. Helt stille. ... Utrolig deilig.

*

Coach:
  • Hvis du skulle velge 1 verdi som du ønsker mer nærværende i din hverdag, hvilken ville det være?
  • Hvilken forskjell ville det gjøre for deg om du opplevde mer av denne verdien hver eneste dag?
  • Hva er et første steg du kan ta for å gjøre dette til virkelighet?
Hvis du vil vite mer om verdier og hvor viktige de er for livet ditt, finner du et eget kapittel om det i boken Vinn-vinn-kommunikasjon som du kan kjøpe her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar